Besök i Libanon och CYC – brev 3

Här kommer ytterligare ett brev från resan i Libanon från en av faddrarna, Marianne Persson:

Besök i Nahr el Bared

Efter några dagar med besök i flyktingläger i Beirut och i södra Libanon kom vi så till lägret Nahr el Bared. Lägret som ligger utanför Tripoli i norra Libanon, raserades nästan helt av libanesiska armén sommaren 2007. Under flera månader belägrade och besköt man lägret i strid med saudistödda islamister. Folket fick fly.

Lägret är nu uppbyggt till 60 %, men fortfarande bor en del familjer i containrar.

Också Nahr el Bared har ett barn- och ungdomscenter, en filial till det i Shatila.  Här bedrivs bl.a. förskoleverksamhet för de yngre och läxläsning för de äldre barnen. 

Husen i Nahr el Bared är inte lika höga som i Shatila och på centret har man en liten gård med gungor, rutschkana och andra lekredskap.  När vi kommer leker barnen sånglekar av hjärtans lust på gården. De är överlyckliga över besöket och vi överöses av frågor från de lite äldre barnen. – Spelar du fotboll?  frågar en liten grabb mig. – Nej. – Basket då? – Nej. – Men varför inte? -Jag är för gammal. – Har du barn då? – Ja. – Vaaarför tog du inte med dom?

Vi visas in i ljusa och fina lokaler. Väggarna pryds av barnens och personalens teckningar. Och minsann har de inte gjort en skylt med ordet ”Välkommen” prydligt textat på svenska och arabiska, prydd med de svenska och palestinska flaggorna. 

 Vi besöker småbarnsverksamheten och precis som på centret i Shatila imponeras vi av den varma, vänliga men samtidigt frejdiga tonen mellan barn och personal.

Vi bjuds på en delikat lunch tillagad av barn och personal och så blir det sång och musik förstås. 

Så mycket värme och glädje mitt i allt elände. Vi förstår att våra besök betyder mycket. Inte främst för de gåvor vi har med oss. Nej, snarare för att att de visar att någon utanför lägren, utanför Libanon, ser och bryr sig. 

Vi inser också vad betydelsefulla barn- och ungdomcentren i Shatila och Nahr el Bared måste vara för barnen i lägren. De är oaser i en tuff verklighet med trångboddhet, arbetslöshet, torftig för att inte säga eländig utomhusmiljö och skolor med 50-60 elever i klasserna.

/MP