CYC i Coronatider

Hej Faddrar i Coronatider

Här kommer en hälsning efter ett brev och ett Skypesamtal med Abu Moujahed i november. En hjärtlig och varm kram till er alla från honom och hela CYC med önskan om att ni ska slippa Covid -19 och ett jättestort TACK för allas insatser till stöd.

Två i CYC har varit drabbade, Malake i Shatila och Abeer Abu Hajal i Nahr el Bared. De hade det svårt men har tillfrisknat. Smittan finns i lägren men alla vill inte erkänna öppet när familjen är drabbad. De har svårt att isolera sig i sina trånga bostäder. Ingen vill naturligtvis bidra till spridningen men om någon dör förklaras orsaken ofta med någon annan sjukdom. Man skäms för att ha Corona i sitt hem.

Svårare än Corona är ändå att få ihop familjens ekonomi. Svälten finns och hungern ökar. Libaneserna och flyktingbefolkningen har lika hög arbetslöshet (65 %) och 55 % lever under fattigdomsstrecket. Bankerna kontrollerar den ekonomiska situationen i landet genom dollarns värde i förhållande till det libanesiska pundet (LP). Dessutom bestämmer de summan som den enskilde libanesen kan få ut/tillfälle från sina besparingar. Palestinierna få som alltid skapa sina egna system.

Vid Skypesamtalet berättade han att 1 dollar köps för 8 300 LP på svarta marknaden och för 3 900 LP på banken. Ett osunt, dränerande och korrumperande system.

Några exempel på vad vanlig mat kostar:

10 000 LP/kg för bönor

12 000 för tomater

12 000 för 200 gr ost

55 000/kg kött

3-4 000 för apelsiner

8 000 för citroner

Och så vidare!

Och dessa varor är inte importerade utan finns i landet. Även handlarna på billigaste marknaden i Sabra passar på att sälja dyrt.

Det finns de som propagerar för att försvara pundet och bli av med dollarn. Men det är invecklat. PLO exempelvis, betalar ut löner i dollar. Det finns fortfarande en hel del PLO-anställda palestinaflyktingar i Libanon. Samma sak med UNRWA.

Libanons politiker tävlar med varandra om positioner men löser inga problem.

Exempelvis; av alla de ca 30 000 som förlorade sina hus i explosionen har bara ett fåtal fått någon ersättning och nu är vintern här med kyla och regn.

Politikerna har fått en press på sig för att hitta en lösning. En givarkonferens ska hållas i Frankrike – dvs den hålls OM det finns en regering som kapitalisterna kan förhandla med.

CYC har öppnat för undervisning och Kindergarten (KG) i Shatila men inte i Nahr el Bared. Föräldrarna ville till sist inte skicka sina barn till KG på grund av Corona, så där avvaktar personalen tillsvidare.

I Shatila är det nästan tvärtom. Det är så många barn och unga som inget har att göra och de leker och umgås såklart utomhus. Då är det tacksamt för familjerna om några av dem kan få komma till en grupp med ledare och få viss utbildning.

Libanons skolminister drog tillbaka löftet om att öppna landets skolor i slutet av oktober. Inte ens UNRWA-skolorna har annat än hemundervisning. Något som inte fungerar för alla barn naturligtvis. Både dator eller platta, internet och el måste finnas.

CYC Shatila gör sitt bästa för att ha KG igång, mindre grupper och i två skift, dvs varannan dag.

Dessutom stödundervisning till låg- och mellanstadiebarn för närvarande. Efter mycket påtryckningar får nu CYC-lärarna de uppgifter som UNRWA-skolorna skickar till sina elever och kan på så vis ge samma stödundervisning till barnen med hjälp av sina datorer i centret. Det är en svår uppgift men de sliter för att göra skillnad för barnen.

De syriska flyktingbarnen i Libanon har mycket svårt att ens få någon undervisning. Samhället tar inget ansvar för dem. De syriska flyktingbarnen med palestinskt ursprung har det lite lättare för att de kan få plats inom UNWRA-undervisningens möjligheter att ge undervisning enligt syrisk läroplan. I denna röriga situation kan en bara tänka att massor av barn hamnar utanför systemen. Så orättvist för deras framtid och möjligheter i denna värld!

Nyligen har CYC i Shatila och i Nahr el Bared delat ut matpaket till behövande familjer. Bilder finns på deras hemsida – cycshatila.org

CYC söker hjälp för skol-utrustning och datorer/plattor till lärarna och eleverna. Även kostnaden för ett mål mat under skoldagen till barnen. Reparation och underhåll av CYC:s byggnad i Shatila behövs också. Ett annat mål är att köpa skoluniformer till alla barn i KG-grupperna. Uniform slätar över den där smärtsamma upplevelsen av att ha kläder som direkt avslöjar familjens ekonomiska problem. Föräldrarna behöver betala för att ha sitt/sina barn i KG.

CYC söker stöd för utgifterna bland sina vänner i Italien, Frankrike och Sverige.

Vår fadderverksamhet gör skillnad!

Detta blev ännu ett långt brev om situationen i Libanon, i lägren och i CYC.

Din insats kommer till nytta som du säkert vet. Kanske det kan bli meningsfullt att ge bort en insättning i julklapp och/eller berätta för andra så att vi kan bli fler faddrar för våra CYC-barn.

Plusgiro 59 84 28-1

Swish 123 447 63 54

Vår hemsida: faddershatila.se

Fb: skriv Shatila kolla efter insamlingsstiftelsen…

Var rädd om dig och var tålmodig såsom våra palestinska vänner!

Stiftelsestyrelsen