Göteborg 20221211

Bästa Faddrar

Här kommer en hälsing inför det nya året.

Faddrar som nyligen besökt Libanon och CYC kom hem med samstämmiga intryck från resan. Så här berättade en av dem, Frida:

”Det var väldigt deppigt att komma till Libanon denna gång. Hela landet har det katastrofalt dåligt. Mycket lägre levnadsstandard överlag, än tidigare. Staden Beirut ligger i mörker på grund av elbristen. Tiggare finns överallt, även mammor med små barn i famnen tvingas visa sin utsatthet och be om en allmosa.

Mina gamla libanesiska vänner har antingen lämnat landet, eller är deprimerade och håglösa, de har tappat hoppet om ett bra liv. Med dollar på fickan kan turisten ha det bra, bo på ett fint hotell, äta gott, leva lyxigt. Men i nöjeskvarteren där det förut var öppet dygnet runt är det tomt, portarna låsta. Ägarna bidar väl sin tid i något annat land …

Jag åkte såklart till Shatila och CYC som jag har besök flera gånger tidigare och där jag även varit volontär en period. Det var kärt att möta Abu Moujahed. Han såg ut att må bra men han var tagen av allt negativt som hänt i Libanon de senaste åren, inte minst den djupa ekonomiska kris som dragit ner så många människor i fattigdom, hunger.

Ändå, måste jag säga, var CYC ljusglimten under min resa. Det är så fint, så välskött och så trivsamt, fortfarande en oas för barn och unga. Under Corona-tiden har underhåll på huset med målningsarbeten, renovering av trapporna och det nya taket på övervåningen – med fungerande solceller för elektricitet, gjort huset väl förberett för nya skaror av barn. Biblioteket används för aktiviteter som danskurs (dabke, alltså palestinsk folkdans) och teckning/målning. Centret är engagerat i det sociala livet i lägret, bland annat delar ungdomar ut bröd till behövande familjer en gång i veckan och oroliga föräldrar samlas ibland för att diskutera barnens situation.

Kindergarden (Förskolan Alma) fungerar mycket bra! Tre klasser med ca 25–30 barn vardera som får leka och undervisas av lärare, en förberedelse inför skolstarten. Där finns entusiasm och glädje. Nancy, som har ett stort ansvar på CYC, visade mig runt – hon var stolt och glad över sitt jobb. Malake som är ansvarig för KG tar stort ansvar och sprider entusiasm bland lärare och barn.

Just nu kommer några volontärer från Irland till CYC och hjälper till med projekten. Ett sådant är den fina planteringen/trädgården framför huset. Barnen, med hjälp och stöd av de vuxna, odlar, snickrar, gör muralmålningar och fixar platsen till ett superfint ställe att vistas i.”

Dina pengar gör stor nytta!

Nytt om stiftelsestyrelsen

Vår styrelsemedlem Jane Mattsson slutar i styrelsen, efter 14 år. Jane har varit en mycket värdefull kraft i stiftelsens arbete för stöd till CYC. Vi kommer att sakna hennes kloka tankar och erfarenhet men kommer såklart att träffas i solidaritetsarbetet. Jane är ju är fortfarande fadder och hon går nu in i styrelsen för Palestinagruppen i Göteborg (PGG). Det är bra att PGG får ta del av hennes goda förmåga att organisera arbetet för solidaritet med Palestinas folk. Tack för dessa år Jane!

Till stiftelsestyrelsen är vi väldigt glada att kunna välja in Peter Rosenberg. Han arbetade som läkare i flyktinglägret Ein El Hellwe år 1977, och är fadder sedan många år. 2019 besökte han och hans fru CYC i Shatila och filialen i Nahr El-Bared med gruppen vårdarbetare som reste tillbaka till Libanon. Peter bor numera i Göteborg och vi är väldigt glada att välkomna honom i styrelsearbetet.

OmMedborgarinitiativet”

Palestinarörelsen växer. Solidariteten ökar, det syns extra tydligt under VM. Namninsamlingen ”Medborgarinitiativet Stop Trade with Settlements” har engagerat människor runtom i Europa i ett gemensamtupprop för att EU ska ta ansvar för sin handelspolitik. I dagsläget har initiativet samlat drygt 220 000 underskrifter för en lag mot handel med illegala bosättningar i ockuperade områden. I Sverige har vi samlat bortemot sextusen namn men det behövs fler.

Om du inte har skrivit under än, gå in på avaaz.org/stoptrade och gör det! Sprid också till alla du känner.

(Den undertrecknande behöver ange sitt personnummer för att visa att hen är medborgare i ett land inom EU).

Vill du veta mer om initiativet handlar ett avsnitt av Palestinagruppens podcast PalestinaPodden om det och det finns mer information på Palestinagruppen.se.

Om Hammarkullen, Göteborg:

Hammarkulleskolans och ungdomsgårdens ”Mixgården” barn, ungdomar och vuxna har, i solidaritet med Shatilas Barn- och Ungdomscentrum, samlat ihop fantastiska 17 232 kr under Karnevalen i maj och Kulturvandringen i oktober!

Pengarna skickades nyligen till CYC:s bankkonto. Detta är så roligt, så hoppfullt!! Hjärtligt tack till alla inblandade, extra hjärtan till barnen!! Nu kommer vi kontakten mellan barn i CYC och skolan i Hammarkullen att utvecklas.

Om boken:

Dagbok från Tal El-Zaatar, Ett vittnesmål om belägringen och massakern 1975–1976. Författare Youssif Iraki. Förlag Celanders.

Boken där även jag har skrivit ett inledande och ett avslutande kapitel finns exempelvis att köpa via förlaget, via internetbokhandlar (även som e-bok) och går att låna på Bibliotek.

Boken är ett dokument över de libanesiska falangisternas långa belägring och krig mot ett flyktingläger i Beiruts utkanter i mitten av 70-talet. Vad hände de 30 000 människorna i lägret. Hur kunde de vara så ståndaktiga och vad tvingades de att utstå? Hur fungerade sjukvården under belägring och krig? Läkaren Youssif förde dagbok. Jag och två andra som arbetade i sjukvården där vittnar om det vi var med om.

Tal El-Zaatars folk nådde ingen seger, flyktingarna har ännu inte kunna återvända, men de är hjältar i den palestinska historien.

Uppmärksamma boken, berätta om den för människor som vill veta mer om tiden då den palestinska befrielserörelsen, PLO, kämpade för palestinaflyktingarnas rätt att återvända.

Den kostar 200 kr och allt överskott (nu, när tryckkostnaderna är täckta är det 100 %) går till CYC.

Vi i stiftelsestyrelsen önskar er en lugn och trivsam jul och er Gott Nytt År, där Freden och Rättvisan får en chans.

Solidariteten med CYC lever starkt vidare tack vare er alla!

Charlotte Wiktorsson, Kickan Einarsson, Néstor Verdinelli, Peter Rosenberg, Eva Hammad. Jane Mattsson instämmer!