Fadderbrev Juli 2023

Examen i kindergarten 2023.

Bästa faddrar

Jag hade kontakt med Abu Moujahed på telefon den 27 juni. Ett långt samtal, som vanligt.

Det har varit ett ”Crazy Year” sa han. Mycket att göra och stort arbete med bland annat Naqba anniversary och därefter förskole-barnens (KG) avslutningsceremonier. Föräldrarna var överförtjusta och firade de blivande skolbarnen, sexåringarna, som om de tog universitetsexamen, skojade Abu Moujahed.

KG är ju slut för året och nu restaureras byggnaden, målas och fräschas upp inför hösten. Överst byggs ett skyddande metalltak (som de tidigare har gjort på stora huset) så att barnen kan leka där. Pengar till det kommer från den libanesiska organisationen Welfare association.

Man förbättrar också och gör fint i den inhägnade gården framför CYC, där de har växter.

Den 3 juli startade ”Summer Activities” som ska pågå i tre veckor. 100–120 barn i biblioteket, i alla andra rum och på gården. De första dagarna blir det gruppindelningar. På morgonen ska en viss undervisning ske och efter klockan tio ska det bli lek och aktiviteter och de ska få mellanmål. 6 volontärer (kallas facilitators), 4 lärare och Malake och Nancy ska hålla i detta. Några dagar ska de göra utflykter, komma bort från lägret över dagen. Besöka en skateboardpark i Beirut eller en cirkus. Söndagar är det vila.

Abu Moujahed håller på att skriva rapporter, speciellt till Italien. Nu är projekten riktade till syriska barn avslutade. De italienska donatorerna drar i bromsarna och det blir heller inga pengar från den italienska organisationen till KG för 2024.

Solcellerna på taket måste bytas ut, liksom transformator och batterier (som lagrar el). Det är föråldrade solceller, några även trasiga, och icke kompatibla med modernare teknik så det går inte bara att byta en av delarna (solceller, transformator eller batterier) utan allt behöver förnyas.

Våra pengar tas tacksamt emot såklart. Vi är den stabila donatorn och han tänker på faddrarna varje dag med stor tacksamhet. Berättar för alla besökare och försöker sprida tanken på fadderverksamhet till andra som samlar in pengar till CYC. Vi har den största kontaktytan, alla faddrar, och det hör ju samman med historiskt starkt stöd för Palestina i Sverige, vårdpersonal som reste till Libanons flyktingläger under 70-, 80- och 90-talet samt det växande politiska engagemanget för fred och rättvisa Palestina i våra dagar. Tack alla!

Hammarkulleskolans barn har gjort ett fint solidaritetsarbete i samband med Festivalen sista helgen i maj. De var väldigt entusiastiska och jobbade hårt i caféet. Stiftelsen har fått in 11 500 kronor från försäljningen!!! Fantastiskt. Föräldrar, syskon och lärare drogs in i arbetet med att göra mackor och baka och det har varit väldigt positivt för dem. Peter och Kickan var där och andra faddrar fikade i caféet. Barnen var fullt upptagna med kunderna, deras viktiga arbete. En utställning om Shatila/CYC fanns intill som förklarade insamlingens syfte.

Vi ska besöka skolan i höst för att berätta för barnen hur pengarna används i CYC.

Vi skickar ner 140 000 kronor nu, för andra gången i år. Vi har köpt dollar och det tar styggt i kassan när kronan är svag, men vi kan inget göra åt det.

Abu Moujahed vill komma till Fredsloppet så om allt går vägen med visum så kommer vi att anordna ett öppet faddermöte. Fredsloppet infaller lördagen den 16 september och faddermötet sker i början av veckan som följer, kanske tisdagen den 19? Vi återkommer med mer information.

Höstens KG i Shatila startar den 15 september och Malake tycker att hon behöver vara där, tillsammans med Nancy. Hon tvekar därför att komma till Sverige, till Fredsloppet.

Tidningen ETC har haft en recension av boken om Tal El-Zaatar publicerad nyligen. Kul! Någon som läste den?

Ha en skön och vilsam sommar!

Eva