Först av allt – välkommen att titta in på vår utvecklade hemsida Faddershatila.se!
Peter, tillsammans med vår vän och fadder Leif, har arbetat med att göra den mer informativ, lättläst och bättre strukturerad. Nya flikar och foton har lagts in.
Vi vill ju gärna bli fler faddrar och hoppas att du (redan fadder, eller blivande?) vill kolla på hemsidan och veta vad CYC är, vad stiftelsen står för och hur man blir fadder. Man kan också läsa i våra verksamhetsberättelser se foton från Shatila och Nahr El-Bared, öppna länkar och få veta hur stiftelsen sprider information i Sverige.
Vi önskar att hemsidan ska bli ett levande fönster för den som vill titta in och veta mer om det fantastiska arbetet som CYC gör för barnen i lägren, samt om insamlingen och hur pengarna används.
Meddela om du har önskemål, saknar något, vill tillföra något. Det finns nu en mejladress för direktkontakt med styrelsen via sajten.
Så till lite nyheter från Abu Mujahed. Jag hade ett samtal på en timme och fyrtio minuter häromdagen… Han hälsar naturligtvis jättemycket till er alla! Ni är mycket viktiga i dessa svåra tider, gamla och nya vänner långt borta från deras vardag men som följer utvecklingen och stödjer arbetet.
”Inget är bra i Libanon”, säger Abu Moujahed, men i flyktinglägren och bland palestinaflyktingarna i stort finns kunskap, erfarenhet och vana att hjälpas åt i krissituationer och att ställa upp för varandra när det gäller. Han säger att fattiga libaneser på sätt och vis är ännu mer utsatta för den libanesiska omvända Robin Hood-politiken än flyktingarna i lägren. Flyktingarna har lite nytta av att de kan organisera sin tillvaro i utanförskap, utan medborgarskap. Och PLO finns och har sin struktur.
Information från skolans värld: UNRWA har en usel ekonomi men skolorna fungerar, må vara att det är dålig kvalitet men de fungerar. I de libanesiska, offentliga skolorna däremot får personalen inte löner som går att leva på och ingen kompensation för den dyra bensinen, resorna mellan hem och skola, med ständiga lärarstrejker som följd. Detta medför stängda skolor mest hela tiden. De rika libanesiska barnen går såklart i öppna privatskolor så klyftorna växer snabbt mellan de som får utbildning och inte.
Sjukvården: Inom UNRWA – väldigt, ytterligare, dålig och urholkad. Detta är ett mycket svårt problem för flyktingbefolkningen. Även libaneserna har det såklart svårt inom det medicinska området. De rika kan ju resa till andra länder, de har ofta fler medborgarskap, och få vård, eller anlita dyra specialistkliniker i landet (jag antar att det fortfarande finns några kvar?). Men de fattiga?
Hjälpinsatser: Stora NGO:s som fick pengar efter pandemin för att strukturera stöd och hjälp i lokalsamhällen och läger, stötta de mest utsatta, har fått bege sig till Turkiet och Syrien (men mest Turkiet) efter katastrof-jordbävningen. Detta gäller även den italienska organisationen som stöttat CYC i flera år. De får inte längre koncentrera sig på Libanon, Turkiet ska prioriteras.
Abu Moujahed är därför väldigt orolig för ekonomin år 2024. Vår stiftelses överföringar, på runt 300 000 om året, är en god stomme i CYC även om annan hjälp också kommer tack vare gamla CYC-vänner i flera länder, och några lokala NGO: s. Men behoven är stora!
Hammarkulleskolan i Göteborg – CYC har kontakt med skolan via en skolkurator där, och stiftelsen. Barn i fyran och femman förbereder sig nu för att, liksom förra året, sälja fika i cafeét under Karnevalen den 27 maj. Pengarna går till CYC! Det är roligt om så många som möjligt av oss faddrar och vänner till CYC kommer dit. De tänker ha en liten utställning med bilder från CYC och de hoppas även hinna med ett Zoomsamtal med barn i centret före karnevalen. Malika och Nancy i CYC förbereder detta.
Palestinagruppen i Göteborg åker dit med sin utställning, PGS information och bojkottflygblad och pratar med människor om de dagsaktuella omfattande israeliska bombningarna i Gaza och attackerna på palestinier i Västbanken, och om CYC. Kom gärna till Hammarkullen om du är i stan!
Al Naqba: Abu Moujahed berättade att de jobbar hårt i CYC för att anordna möten efter 75 år av al Naqba. Deras eminenta dansgrupp/dabkegrupp har tränat in en föreställning med dans och berättelser som de ska framföra i Shatila, Rashedieh och Nahr El-Bared olika dagar.
Fredsloppet – 17 september i Slottsskogen – Abu Moujahed vill komma hit. Vi hoppas att Malika också kan komma. Vi vill bland annat ordna fadderträff och hoppas knyta tätare vänskapsband med Hammarkulleskolan och barnen i CYC med mera.
Stort tack för ditt stöd!
Eva, Kickan, Charlotte, Peter och Nestor