Minnesord över Kickan Einarsson från Bengt Frejd

MINNESORD

Göteborg den 8 april 2024,

Bengt Frejd, Proletären FF

I helgen gick Kickan Einarsson bort, något helt ofattbart och väldigt tragiskt och våra tankar går i första hand till hennes barn Lisa och Lars och deras familjer. Kickan har varit medlem i PFF sedan organisationen startade och hade ett stort politiskt och socialt engagemang.

Kickan var för drygt två veckor sedan i Alperna med vänner och åkte skidor – aktiv som alltid! Var det inte skidåkning så var det segling eller promenader då Kickan älskade allt vad naturen erbjöd, vid sidan av ett politiskt och socialt arbete.

När Kickan kom hem från skidturen i Alperna var hon som vanligt aktiv med läxhjälp i Hammarkullen och engagerade sig i studiecirklar om Israels ockupation av Palestina. Så hände det som ingen kunde ana. Kickan fick en kraftig hjärnblödning och blev inlagd på Sahlgrenska med mycket allvarlig diagnos och bara efter några få dagar somnade hon in.

Själv har jag (Bengt) haft förmånen att varit nära kamrat med Kickan i ca 50 år, genom Kommunistiska Partiet och framför allt i Proletären FF.

Vår vänskap utvecklades både politiskt och våra familjer umgicks även privat. Vi tillbringade då både vinter och sommarsemestrar tillsammans. Ett minne av Kickan som etsats sig fast i mig är när vi tillsammans med några kamrater tog tåget till Karlskrona och fortsatte på våra medtagna cyklar genom Blekinge, Skåne och vidare till Bornholm för att återvända till Ystad och tåget hem till Göteborg. Under den tiden visade Kickan de sidor av sig själv som satta djupa intryck på mig: kamratskap av bästa märke, nyfikenhet på livets olika delar, alltid hjälpsam och tänkte i första hand på kollektivets behov. Kickan var aldrig rädd för att arbeta, och hjälpte gärna till.

Under vissa perioder träffades vi mindre (så som livet är ibland), men när vi väl möttes igen visade Kickan alltid intresse för både mig, min familj och PFF. Aldrig en sur min, var det någon som behövde en hjälpande hand var Kickan alltid beredd att hjälpa till.

Under de senaste 10 åren har våra vägar träffats mer regelbundet i vårt gemensamma intresse för internationellt solidaritetsarbete. I takt med att PFF utvecklade Fredsloppet i samarbete med olika solidaritetsorganisationer stärkes banden åter med Kickan. Kickan blev en viktig del av solidaritetsarbetet med det palestinska folket. Hon ingick i styrelsen för fadderverksamheten för barn- och ungdomscentret i Shatila. Kickan var ofta deras representant på förberedelse- och summeringsmöte för Fredsloppet.

Kickan hjälpte även till väldigt mycket rent praktiskt med Fredsloppet. Hon såg till att gästerna från ungdomscentret Shatila fick ett bra politiskt och socialt program under deras vistelse. På själva Fredsloppsdagen tog hon alltid på sig uppgifter, arbetade i fiket, var flaggvakt och inte minst var Kickan med och packade ihop allt material vid dagens slut. Kickan var även engagerad i Ship to Gaza och deltog i seglingen vid några delsträckor. I samband med Israels pågående folkmord i Gaza ökade Kickans engagemang i Palestinafrågan.

När nu detta helt oväntade och helt fruktansvärda har hänt är jag övertygad om att vårt bästa sätt att hedra och minnas Kickan är att fortsätta arbeta i hennes anda och tillsammans arbeta för:

– Ett fritt och demokratiskt Palestina! 

– En annan värld är både nödvändig och möjlig!  

Bengt Frejd