Brev till faddrar 13 maj 2020, efter samtal m Abu M
Hej alla faddrar och vänner till CYC
Vi har numera Swish Numret är 1234476354
Så swisha gärna och be era vänner och släktingar att bidra. Det är ett enkelt och bra sätt att vara solidarisk med CYCs barn och ungdomar.
Vi har naturligtvis kvar bankgiro Nordea 208-6254 och Plusgiro 598428-1
Den 6e maj på eftermiddagen hade vi Videosamtal med Abu Moujahed. Det är ramadan (han fastar inte!) och det är varmt i Shatila. Han såg lite trött ut, har slitit hårt nu en längre tid. Bakom sig hade han ett stort fönster, rutorna stod öppna och ifrån den öppna platsen nedanför CYC-huset hördes stojet från många barn som lekte.
Abu Moujahed berättade att familjerna fått det svårt att ha sina barn inomhus i karantänen som råder. Barnen går inte i skolan och längtar ut. Bostäderna är små, föräldrarna ger efter. Inte konstigt men oroande med tanke på smittorisken (mammorna rör sig ju också där barnen leker). Till den dagen fanns inget konstaterat Coronafall i lägret, men ca 7-800 sjuka och 20 döda i landet.
Den första fasen av arbetet efter karantänens införande är slutförd. Tillsammans med andra NGOs har unga volontärer knackat dörr, dvs uppsökt varje bostad, informerat om Covid-19 och reglerna för att hindra smittspridning. Samtidigt fick de en uppfattning om de faktiska förhållandena – hur många bor tillsammans i bostaden?, finns det säkra inkomster?, hur många barn i skolåldern? etc. (Den Libanesiska staten engagerar sig inte alls!)
En sammanställning gjordes och därefter startade utdelning av inköpta ”kit”, mat mm., som distribuerades ut till de mest behövande. CYC fick 500 familjer på sin lott, men kunde dela ut till ytterligare ett par hundra. Detta tack vare krispengar som skickats från en insamlande organisation i Italien och några vänner i bl a Frankrike och Skottland (fast skottarna skickade kontanter i brev, posten är stängd!), samt en grekisk läkare och vän till CYC som behövde ta sig ut ur Libanon snabbt och lämnade 1 700 Euro i kontanter till centret när han for. UNICEF hjälper också till.
Nu pågår fas två i distributionen, hygienkit delas ut. Till de fattigaste ska man ge desinfektionsmedel, handskar, rengöringsprodukter och två tvättbara munskydd till varje gammal person i hushållet. NGOernas volontärer samlas inte längre i CYCs lokaler p gr av Corona. De flesta gemensamma beslut tas via Zoom, Whats App, Skype eller annat.
Stiftelsen skickar nu en krissumma: 30 000 kr som PGS har skänkt till CYC plus ca 5 000 kr snabbt insamlade bland resenärerna i gruppen som var i Libanon i höstas. Vi får bara hoppas att banken lämnar ut det mesta av pengarna direkt.
Vi har tidigare i år skickat 140 000 kr, för år 2020, från fadderkontot till CYCs bankkonto. De har kommit fram och lämnas nu orörda för att ingå i den ordinarie budgeten när CYC återgår till rutinerna från innan.
Det största problemet i Libanon är den växande fattigdomen i spåren på arbetslösheten efter att Libanon stängde ner allt. Och efter att pengar från släktingar utomlands inte betalas ut av bankerna. De betalar endast ut en minimal summa till enskilda. Det drabbar flyktingarna i högsta grad.
Nu prövar landet att öppna upp lite, vilket har fört med sig att strandsatta Libaneser som jobbade i Afrika och studenter på studieorter runt om i både Afrika och Asien har hämtats hem. De fick inte ut pengar via bankerna där de var och började hungra. Middle East Airlines hämtade hem ganska många och när de kom hem ville alla släktingar och vänner träffa dem – och så har smittan fått fart – landet tvärstänger igen. Detta kommer att ta tid.
Skolorna hade tänkt öppna så smått men nu får man avvakta utvecklingen. UNRWA hade inte tagit någon aktiv roll i att öppna skolor för palestinska barn – Abu Moujahed visste inte vad som skulle hända men många pressar UNRWA för att få svar.
Ramadan är slut den 24 maj och Landet står inför total ekonomisk katastrof. Priserna på grönsaker och frukt har stigit skyhögt, de ligger i nivå med nuvarande priser i Sverige. Allt kostar mångdubbelt mer än förut. Svält förekommer och kravaller har brutit ut den senaste tiden av detta skäl.
Abu Moujahed berättade också att regimen för en gångs skull är folklig och försöker ”reclaima” de rikas pengar. 1) De sätter ett politiskt pris på växeltarifferna och stänger växlingskontor som inte följer reglerna utan skörtar upp priserna. 2) Ett syndikat har upprättats mellan centralbanken och växlingskontoren, för priskontroll. 3) Ett dekret har skapats som kräver att bolagen avvaktar med att kräva in hyror, elräkningar och telefon under några månader.
Politisk oenighet råder naturligtvis – möten i presidentpalatset bojkottas av högerpolitiker.
Det finns två grupper av demonstranter på gatorna nu. Den ena är ”folkliga protester för reglering av kostnader för mat och annat”. Den andra är ”oppositionen”. Ledare som Hariri, Mkati och Geagi och deras anhängare går ut i motdemonstrationer för sina privilegier. Skärpt läge, stor oro för att klassernas krig ska blossa upp igen.
Abu Moujahed känner att det finns sympati och solidaritet bland CYCs gamla vänner i Libanon. Barn som vuxit upp där och andra som bekymrar sig om centret. Han är tacksam för att några organiserar typ välgörenhetsinsamlingar. Andra t ex skänker brödpåsar, så att CYC kan dela ut i lägret. Detta är fint och mycket svårt på samma gång. Alltid blir det några som är arga för att de inte får ta del av det som är gratis! I grunden mycket sorgligt med den tilltagande fattigdomen.
Sorgligt är också att barnen förlorar sin utbildning. Nästan hela skolåret har gått tillspillo för dem. I höstas på grund av revolutionen och nu på grund av Corona. CYC kämpar med utbildning via Zoom och det är inte utan svårigheter. I familjer där datorisering aldrig har blivit möjlig har barnen inte en chans att hänga med. Vissa saknar el, internet och mobiler i hemmet och skolan har varit barnens möjlighet. Det är nu ännu svårare för lärarna att ge en utbildning baserad på barnens nivå i förhållande till deras ålder. Zoom/Skype-klassrummet kan inte ge samma undervisning till alla barn. CYCs lärare har ju länge erbjudit stödundervisning i smågrupper, en förstärkning av barnens ordinarie skolundervisning. Nu är svårigheterna av ett annat slag, sociala och ekonomiska faktorer (skillnader bland flyktingarna) avgör barnens möjligheter att överhuvudtaget få undervisning. Och vad säger Barnkonventionen? – Utbildning är en rättighet! Många barn i lägren berövas ännu en rättighet i skuggan av Corona.
Något positivt ändå: 7 lärare från CYC har fått vara med på UNESCOS 4-dagars Skypeundervisning-kurs. Och skolorna har flyttat fram sommarlovet till nu i stället för i augusti. Kanske kan terminen på så vis disponeras om?
CYC tänkte omstarta sitt Kindergarten den 5 maj och återuppta stödundervisning den 8 juni – men planerna ändras hela tiden. Ovisst.
Abu Moujahed och personalen på CYC använder en del av tiden nu (Ramadan och Karantän) till att se om den lilla trädgården utanför byggnaden. De gräver och planterar frön ”the farmers in emergency”.
De hälsar med tacksamhet till alla faddrar och vänner till verksamheten i CYC, Shatila och Nahr el Bared. De tackar för alla bidrag och för att det finns en fantastisk grupp i Sverige som jobbar för barnen och ungdomarna i lägren. Det värmer och stärker i en svår tid. De hoppas att ni alla är försiktiga och slipper att smittas av det svåra viruset Covid-19.
Var rädda om er
/ Eva och Néstor