Hej! Vissa av er har varit med ända från stiftelsens grundande för 20 år sedan. Andra har blivit donatorer under årens lopp och några av er är tämligen nyvärvade. Men alla är lika viktiga och vi (stiftelse-styrelsen) upphör aldrig att påpeka det vi vet från CYC – att det är superviktigt för barnen och ungdomarna i Shatila och Nahr el Bared att veta att era hjärtan bankar för just deras utsatthet och kamp och att ni för informationen om situationen vidare till släkt och vänner. Pengarna som kommer in, era månatliga bidrag och/eller gåvor av alla slag är också oerhört viktiga och blir alltmer nödvändiga, och CYCs tacksamhet för det ekonomiska stödet är enormt. Men en riktig förståelse för Palestinas sak inklusive för flyktingarnas utsatthet är ovärderligt värdefullt.
Det händer väldigt mycket i CYC sedan Corona krisen nu också förvärrar situationen i lägren. Nej, tack och lov finns det inte några smittade där ännu, såvitt vi vet, men den libanesiska staten gör ingenting för att undsätta dessa statslösa människor oavsett om de kommer från Palestina, Syrien eller tillhör landets fattigaste från Egypten, Filippinerna, Bangladesh eller är Romer. Jag ska strax återkomma till det frivilligarbete som utförs men först några andra informationer.
1) Den 24-25 februari reste Abu Moujahed (Han heter ju Mahmoud Abbas men går inte att förväxla med sin namne, Palestinas president) till Dubai för att vara en av tre mottagare till en mycket prestigefylld utmärkelse, ”Illiteracy Challenge” instiftat av vice presidenten i Förenade Arabemiraten och med stöd av FN-organet UNDP.
Ett utdrag ur texten finns här nere.
Abou M är ibland mycket blyg och det tog någon vecka till vi ens fick veta att han erhållit utmärkelsen. Men vi är väldigt stolta över att CYCs insats för barnen och ungdomarna når vida respekt och uppmärksamhet. (Dock inte pengar!)
Du kan läsa och se bilder om det och mycket annat på deras hemsida (alla texter läggs ut på arabiska och under det kommer översättning till engelska). cycshatila.org
“Illiteracy Challenge Forum … challenges and solutions Dubai 24-25 Feb. 20202
The “Illiteracy Challenge” project aims primarily to provide the right to education to 30 million Arabs under the age of eighteen by 2030 in the Arab world. It looks to provide people with the skills and knowledge to respond effectively to the increasing challenges of new technologies and the information age. It also aims to help youth to develop their skills, abilities and knowledge, enhance their qualifications and positively influence their behavior and improve their economic, social and cultural well-being, so that they can become productive members and participants in the society.
…
From the category of individuals, Mahmoud Abbas, founder and director of the Children & Association, from Palestine, was honored for his project “The Children & Youth Center in 1996”, which is the first Palestinian social institution in Lebanon based on the implementation of the International Child Convention. It provided educational and social services, and raise awareness, training and build capacities, protect and empowering thousands of children and youth of both sexes, provided relief and social assistance to thousands of Palestinian, Lebanese and Syrian families who are poor or have been displaced or effected by wars.”
2) En sorglig nyhet. Palestinavännen och givare till CYC Christina Lydén avled den 8 mars efter mycket kämpande mot flera sjukdomar. Många av oss minns Christina och delar fina minnen av hur hon alltid ställde upp för de utsatta och kämpande palestinierna.
3) Palestinagrupperna i Sverige, PGS, beslutade på förbundsstyrelsens senaste möte att skänka 30 000 kr till CYC. Orsak: CYC gör ett bra och viktigt arbete för utsatta människor i en extrem miljö. Stiftelsen ser det som en mycket fin gest av solidaritet från PGS och förmedlar med värme dessa pengar till CYC´s verksamhet. Varmt tack PGS! Gå gärna in på Palestinagruppernas hemsida. Stöd PGS.
4) Vi vill rekommendera en nyutkommen bok ”På Västbanken intet nytt?” – att leva under långvarig ockupation. Författare Lena M Fredriksson. Oppenheim förlag. Det är en fotobok med texter och den ger en fantastisk inblick i hur det är att leva i vardagen under ockupation. Lena berättar även om livet i flyktingläger på VB. Releasen var i mars, boken finns att köpa på nätet, kostar 240 kr.
5) På stiftelsens egen hemsida faddershatila.se ligger artiklarna som skrevs av deltagare i resan till Libanon i oktober 2019. Där får du mycket information om hur det var i CYC och i lägren då. Gruppen anlände till Libanon just när demonstranter faktiskt stoppade landet och krävde alla ledares omedelbara avgång. De ville bekämpa korruptionen och sekterismen som förgör landets ekonomi, miljö och möjligheten för de unga att leva ett bra liv där. USA, Gulf Staterna och Israel har drivit på genom att isolera Libanon, hindra normal utveckling. Naturligtvis var inte de statslösa flyktingarna en del av upproret. De skulle omedelbart beskyllas för att orsaka kaos i landet och ge militären en anledning att attackera lägren, såsom har hänt många gånger förut. Nu drabbades de av mer arbetslöshet och utanförskap. Men de vet också att det finns många bland demonstranterna som förstår att landets flyktingar spelar en gig-antisk roll som arbetare, daglönare, hembiträden, städare, hantlangare etc. och som har det riktigt svårt nu.
6) På hemsidan, faddershatila.se, kan du också läsa alla Verksamhetsberättelser åren 2009 – 2019 (de tidigare finns i pappersformat i vårt arkiv). Vi har hittills i år, 2020, skickat ner 140 000 kronor och Abu Moujahed har meddelat att han får hämta ut 80 % av pengarna från banken inom kort. Vi planerar att skicka mer från insamlingen innan sommaren. Abu Moujahed skrev nyligen att de insamlade medlen numera spelar en betydande roll i CYCs budget. Tillsammans med andra donatorer i andra länder, varav vår stiftelse är största donatorn, bidrar vi med 63 % av årsbudgeten. Tacksamheten mot vår organiserade form av insamling från faddrar är mycket stor. Du och Du och Du… är väldigt viktig med Ditt stöd. Och kan Du värva en till fadder så gör gärna det!
Varma hälsningar!
Jane, Kickan, Néstor, Lotta och Eva